Som číslo 8)

13. októbra 2014, Cvooky, čo-to o mne

Okrem toho, že (podľa krvi) som 0, som aj 8. číslo z deviatich. Podľa kresťanského i nekresťanského Enneagramu to na mňa dokonale sedí a som to absolútne celá ja. A keby som to aj, náhodou, chcela nejako zmeniť, nič s tým nespravím. Môžem, a aj musím, sa ale snažiť, aby som prejavovala predovšetkým tie dobré vlastnosti, a nie tie zlé.

Pretože mnoho krát to vypadá tak, ako keby Osmička ani nijaké dobré vlastnosti nemala. Ľudia väčšinou vidia iba jej veľké gestá, prehnané názory, papuľnaté vety a buričské správanie, ale málokto si už uvedomí, čo (alebo skôr kto) za tým všetkým je. Len málokto naozaj pochopí, že Osmičke ide predovšetkým o spravodlivosť, hojnosť a všeobecné dobro.

Je pravda, že Osmička si rada dopraje aj tie najrôznejšie pôžitky od výmyslu sveta, ale nesmie sa jej ubrať ani jej túžba pomáhať druhým, snaha ochraňovať ich a ochota postaviť sa na ich stranu, aj keď vie, že ju to bude stáť veľa. Veľa síl, času i nervov.

Osmička je bojovník a rada bojuje za nejakú dobrú a spravodlivú vec. A rovnako tak nadšene, alebo dokonca ešte intenzívnejšie, bojuje proti nejakej zlej veci, aby sa mohla pomstiť, doraziť ju a nastoliť spravodlivosť. Podľa jej vlastného uváženia a presvedčenia.

Pokiaľ sa Osmička nenechá strhnúť svojimi vlastnými vášňami a svojím silným a veľkým egom, je z nej naozaj skvelý a udatný bojovník za spravodlivosť. Ak to však preženie a prestáva byť tým zanieteným a férovým neviniatkom s čistým štítom, ľahko sa z nej môže stať aj manipulátor, tyran a despota. Alebo proste len neúprimný a zlomyseľný človek, využívajúci iných pre svoje vlastné dobro.

Preto je veľmi potrebné, aby si Osmička vo svojich pocitoch vždy udržiavala rovnováhu, a vždy mala v sebe aj určitú dávku pokory. To preto, aby sa nemohla nikdy vyvyšovať nad ostatných a uzurpovať si moc nad niečím, čo jej nepatrí.

 

Osmička by najradšej zabudla na to, z akých pomerov alebo z akej minulosti vyšla, no je potrebné, aby práve na toto nikdy neprestala myslieť. To ju udrží v akcii, v húževnatom snažení a v rešpekte pred citmi a potrebami iných. Pretože ona si niekedy neuvedomuje, že to, čo robí radosť jej (boj, súťaženie, doťahovanie sa, silácke reči), to nemusí robiť radosť aj druhým. 🙂

Osmička rada bojuje proti akémukoľvek útlaku, ponižovaniu, neslobode či tyranii. Sama seba pasuje do role Zorra pomstiteľa a v návale boja si neuvedomuje, o čo všetko môže týmto svojím vyhlasovaním vojny, prísť. Ak sa to však predsa len stane, a niekto alebo niečo jej ublíži, zväčša ju to nezlomí, ale naopak – ona ešte o to viac pokračuje ďalej. Osmička je totiž nezdolný bojovník a tak isto ako tá ležatá osmička, ktorá znamená nekonečné nekonečno, aj ona je presne takým  istým nezmarom, ktorého len tak niečo nezastaví a ani nezlomí.

Osmička sa rada ´hrá na tvrdú´, a aj sa tak navonok často prejavuje. Svoje citlivé a zraniteľné vnútro je ochotná otvoriť len malému počtu ľudí, ktorým bezvýhradne dôveruje. Ľudia, ktorí nejakú tú Osmičku naozaj dobre poznajú, môže potvrdiť, že je to jeden z najúprimnejších, najčistejších, najnevinnejších a najnaivnejších ľudí, akí kedy chodili po svete. A Osmička toto o sebe vie tiež, len sa za tú svoju citlivú a detsky nevinnú dušu niekedy hanbí. 🙂

Osmičky sú skvelí, hraví, energickí, blázniví a obetaví priatelia, na ktorých sa môžete vždy spoľahnúť. Len im nikdy neklamte a nikdy ich nesklamte. Radšej sa im vždy so všetkým sami priznajte, inak to vaše zatajovanie budú brať ako lesť a zradu.

Som rada, že som Osmička a že viem ľudí podporovať, motivovať a inšpirovať. V tomto sme my, Osmičky, najlepšie. Nebojíme sa zastrašovania, boja a ani nových výziev, a to, čo je už pre ostatných nemožné, my dokážeme zrealizovať a zvládnuť. Dokážeme zabojovať a aj sa obetovať pre slabších. Som na nás hrdá. Len si želám, aby sme bojovali vždy len na tých správnych frontoch, a za tie dobré veci, a nikdy nie za zlé. Snáď to tak aj bude… 🙂